[Cum a fost] Cipsuri si dale – o comedie de Ioan Peter


© FTR

In 20 ianuarie (joi) 2011, la Teatrul National din Cluj, a avut loc premiera spectacolului Cipsuri si dale, de Ioan Peter, in regia lui Cristian Nedea. Printre protagonisti s-au numarat Adriana Bailescu (Tora), Emanuel Petran (Roro), Sorin Misirantu (Alex) sau Catalin Herlo (Jaro). Am remarcat cu incantare ca sala era aproape plina, ceea ce dovedeste ca publicul clujean mai gusta inca teatrul si se mai deplaseaza inca – chiar si pe frig si zloata – sa asiste la premiere artistice.

Piesa ar putea fi calificata drept parodie; poate tragicomedie. Clar, comedie de moravuri, insa departe de ‘dulcele stil clasic’ al lui Caragiale. Dimpotriva, Cipsuri si dale este de un modernism si de un contemporanism in exces. Tema nu ne este necunoscuta: cine a auzit de/a vazut The Full Monthy/Gol pusca, stie despre ce este vorba. Personajele? Nici ele nu sunt tocmai eroi. Mai degraba, antieroi. Sau si mai lesne, Icsulescu si Zetuleasca de la colt, de la bloc, de langa mine sau de langa tine. Personajele sunt oameni firesti, intalniti in fiece zi pe strada intr-o Romanie chinuita de intrebari.

Cipsuri si dale aduce un zambet amar pe buze, un zambet nedumerit. Ne intrebam daca radem de situatii sau de noi insine, care – poate – ne-am gandit o data la ceva similar. Publicul se indentifica usor cu personajele; regasim tipologii cunoscute, pe care, de obicei, le ironizam. Bancurile sunt uneori usor rasuflate, insa roata se reinventeaza de secole si inca ne fascineaza. Ideea nu este noua, insa decorul si detaliile o fac interesanta si pe intelesul si placul tuturor.

O piesa critica, o piesa dulce-amaruie, o piesa pe durata careia razi, doar ca sa te trezesti ca, la final, iti vine a plange. Haz de necaz in stil romanesc, o recomandare vie pentru toti cei care doresc sa urmareasca peripetiile hotilor de caramizi la promotie care au decis sa ‘faca show’.

Puteti vizualiza fotografii de la spectacol aici.

Iulia Dromereschi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: