[Cum a fost] la piesa „Tony si Dora” in Diesel Club


La Tony (Sorin Misiriantu) si Dora (Ramona Dumitrean) acasa (scena Diesel Club) am fost primiti de o mare de oameni (printre care si membrii echipelor de baschet si handbal „U Cluj”), veniti (evident) sa le observe micile obiceiuri cotidiene si tumulturile sufletesti de cuplu.

Nici nu ne-am asezat bine la mese ca ne-am si trezit cu cei doi in imediata apropiere (la aceeasi masa), gustandu-si bautura si dand drumul (bineinteles) la actul I al piesei.

Tony si Dora se intalnesc intr-un local, pur si simplu intamplator (sau nu?!), iau cunostinta unul de celalalt printr-o maniera teribil de ironica si foarte placuta la gust (al auditorului, evident); se plac, dar atat. Deocamdata.

Se intalnesc si data viitoare (la fel de intamplator?!) intr-un local, schimba numerele de telefon si iata inceputul (banal?!) relatiei. El este pictor, ea profesoara de sport. El este extrem de spiritual, ea nicidecum mai prejos.

Printr-o maniera regizorala extrem de originala (fiind folosita oglinda din spatiul alocat scenei), Dan Chiorean arata publicului casatoria celor doi in cateva secunde, printr-un joc  inedit de cadre/lumini/umbre.

Timpul trece (si-n piesa si in cadranul ceasului meu) si ne trezim cu cele doua personaje intr-o casnicie denaturata, prinsa intre atunci si acum, hranita de ea mai mult decat de el (deh, lipsurile societatii si familiei), dezamagiri si nemultumiri.

Minciuna (ostentativ pusa pe tapet) rasare in casnicie alaturi de ne-comunicare (cliseu deja) si existenta coboara panta interzisului, auto-distrugerii, auto-deteriorarii, odata cu apelarea celor doi la droguri. Nu dureaza mult si totul se si naruie. Totul fiind mai exact identitatea, viata, pe celalalt (el moare printr-o supradoza, ea se sinucide alaturi de el, printr-o … eroare de calcul).

O tragicomedie impresionanta, dureroasa, caustica si deschizatoare de pleoape (pentru cine e dispus sa vada), inspirata din „normalul” zilei de azi-maine-poimaine; o energie teribila resimtita in multe scene datorita interpretarii virtuoase a celor doi actori ai Teatrului National si o morala suspect de bine ascunsa in spatele cadrelor: „Tony si Dora”

Text & foto: Arina N.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: