9 Decembrie: [Teatru] SCAUNELE de Eugene Ionesco, la Fabrica de Scaune Antares


[Teatru] ‘Scaunele’ de Eugene Ionesco

la sediul Fabricii de Scaune Antares (Piata 1 Mai, nr. 4-5)

9 Decembrie (joi), ora 19:00

*Pretul biletelor: 25 lei, respectiv 20 lei pentru elevi si studenti

Teatrul Independent „Sala Mică” din Cluj, în parteneriat cu Compania Antares România, prezintă premiera spectacolului „Scaunele” de Eugene Ionesco.

Regizor: Mihaela Panainte

Scenografia: Carmencita Brojboiu

Distribuţia: actorii Emoke Kato şi Lorand Farkas de la Teatrul Maghiar din Cluj, David Ion Sabău şi alţi 15 colegi ai acestuia, muncitori ai fabricii.

In cadrul conferintei de presa de prezentare a premierei, Mihaela Panainte a declarat: „Proiectul s-a născut în urma unei sponsorizări pe care Antares România şi directorul firmei, Laczko Csaba, au făcut-o pentru utilarea Teatrului Sala Mică. Ideea mi-a venit venind aici, la Fabrica de Scaune. M-am bucurat că Csaba a acceptat parteneriatul, pentru că nu sunt prea mulţi oameni de afaceri care să rezoneze la astfel de propuneri”.

Tot regizoarea spectacolului a fost cea care a  dezvăluit cum a ajuns să distribuie actori amatori în producţia sa. „Iniţial m-am gândit doar la actori profesionişti, dar în timp ce repetam la fabrică, prin jur se perindau muncitorii, care s-au arătat foarte interesaţi de ceea ce făceam noi”, a precizat ea. Astfel, a decis ca personajul Marelui Orator să fie interpretat de un muncitor, David Ion Sabău, si de alti 15 colegi de-ai săi, ca o multiplicare a eroului ionescian. „Sunt actorii cu care am lucrat cel mai bine în întreaga mea carieră”, a declarat Mihaela Panainte.

Muncitorii care joacă în spectacol repetă după orele de program şi, conform regizoarei, s-au implicat activ în proiect. „David are o dizabilitate vocal-auditivă, dar este de o expresivitate nemaipomenită, de aceea am hotărât să-l distribui în Marele Orator”, a adăugat ea.

Directorul Antares România, Laczko Csaba, s-a declarat şi el mulţumit de parteneriatul teatral. „Acest lucru face parte din cultura firmei Antares. Nu rezidă totul în profit, trebuie să ne preocupe şi alte lucruri ce ţin de viaţă. Nu văd de ce ar fi ceva ieşit din comun”, a spus Laczko.

Spaţiul de joc acoperă 2000 de metri pătraţi, iar muncitorii vor dansa pe muzică de jazz în scenografia-instalaţie concepută de Carmencita Brojboiu. „Va fi o premieră mondială. Piesa nu s-a mai jucat niciodată într-o fabrică de scaune, dar în care nu apare nici un scaun, ci vreo 20 de mii de fragmente de scaune. E un spectacol abstract cu crochiuri de fragmente utilitare.”

**„Scaunele” se joacă în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru „Interferenţe” de la Cluj

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: