29 noiembrie: [Concert simfonic] seara finlandeza cu Risto-Matti Marin la Academia de Muzica „Gh.Dima”


[Concert simfonic] seara finlandeza cu Risto-Matti Marin

Academia de Muzica „Gheorghe Dima”

29 noiembrie (luni) 2010, ora 19:00

 

Fundația Ion I. Dalles (București) în parteneriat cu Universitatea Populară „Ion I. Dalles” București și Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca organizează
în cadrul celei de-a 79 stagiuni de Concerte Dalles un recital extraordinar susținut de pianistul finlandez Risto-Matti Marin.

 

Risto-Matti Marin (născut în 1976) a obţinut diploma de masterat în interpretare la Academia Sibelius din Helsinki în 2004, la clasa profesorilor Erik T. Tawaststjerna şi Teppo Koivisto. Câştigător al Premiului I la Concursul de Pian Kuopio în 1996 şi la Concursul de Pian Helmi Vesa în 1999, Risto-Matti Marin a fost laureat (premiul III) al Concursului Internaţional de Pian Franz Liszt din Weimar în 2003. A colaborat în postura de solist cu Weimar Staatskapelle, Orchestra de cameră a Uniunii Europene, Orchestra simfonică din Kuopio, Orchestra simfonică Finlandia (Jyväskylä) şi alte orchestre, şi a participat la Festivalul PianoEspoo, Festivalul Mänttä Music, Festivalul Helsinki, Festivalul Timpul Muzicii din Viitasaari, festivalul Musica vona Helsinki, Bienala Tampere şi altele.

Cele 5 CD-uri solo ale lui Marin, ce cuprind creaţii de la Baroc până la muzica romantică şi contemporană, au fost apreciate atât în ţara sa cât şi peste hotare. Cu un interes aparte sunt aşteptate CD-urile conţinând integrala poemelor simfonice de Franz Liszt, transcrise pentru pian solo de discipolul compozitorului, August Stradal. Aceste transcripţii nu au fost, până în prezent, niciodată întregistrate. Casa de producţie Toccata Classics a lansat primul volum din această serie la începutul anului 2010.

Risto-Matti Marin apare cu regularitate în recitaluri alături de saxofonistul Olli-Pekka Tuomisale cu care a cântat în primă audiţie şi a înregistrat o cantitate considerabilă din repertoriul finlandez de duete saxofon-pian.

Din 2005 Risto-Matti Marin lucrează la teza de Doctorat în interpretare în cadrul Academiei Sibelius, având ca temă interpretativă şi de cercetare transcripţiile pentru pian. Interpretul urmează şi îşi susţină teza la finele acestui an.

Pentru activitatea artistică şi de cercetare Marin a primit ajutor financiar de la Fundaţia Culturală a Nordului Savo, Fundaţia Pro Musica şi Fundaţia Alfred Kordelin.

 

Evenimentul va avea loc Luni, 29 noiembrie a.c. începând cu ora 19:00 în Studioul de concerte al AMGD (str. Ion I. C. Brătianu 25).
Programul va cuprinde atât lucrări dedicate pianului cât și transcripții pentru pian ale unor piese celebre din repertoriul universal:
Richard Wagner (transcripție de Franz Liszt)
„Einzug der Gäste auf der Wartburg” din opera „Tannhauser”

Jean Sibelius (transcripție de Selim Palmgren)

Trei cântece:

„Svarta rosor”

„Saf, saf Susa”

„Flickan kom ifran sin alsklings mote”

Franz Schubert

Fantezia pentru pian în Do major, D. 760, „Călătorul”

Jean Sibelius

Şase cântece populare

„Minun Kultani”

„Sydamestani rakastan”

„Ilta tulee, ehto joutuu”

„Tuopa tytto, kaunis tytto kanteletta soittaa”

„Velisurmaaja”

„Haamuisto”

Johann Sebastian Bach

Concertul italian, BWV 971

Franz Liszt (transcripție de August Stradal)

Poemul simfonic Preludiile

 

Biletele se pot achiziţiona din librăriile Humanitas, din magazinele Germanos, Vodafone sau Orange, de pe www.eventim.ro sau de la intrarea în Studioul de concerte.

Studenţii au acces gratuit, îl limita locurilor disponibile.

 

Via Academia de Muzica „Gh.Dima”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: