27 Noiembrie: [Teatru-Premiera] Rosia Montana- pe linie fizica si pe linie politica, la Teatrul Maghiar


[Teatru-Premiera] Rosia Montana- pe linie fizica si pe linie politica

la Teatrul Maghiar de Stat

27 Noiembrie (sambata), ora 20:00

Roşia Montană / Pe linie fizică şi pe linie politică este prima dată când trei regizori din grupul dramAcum Radu Apostol, Gianina Cărbunariu, Andreea Vălean – lucrează împreună la acelaşi spectacol. Textul a fost scris în urma unei documentări de 14 zile realizată în Roşia Montană, în Abrud şi în cartierul Recea, din Alba Iulia, la începutul lunii august. Documentarea (care a însemnat peste 50 de interviuri, material audio, video şi foto) a fost finanţată prin programul AFCN şi a urmărit creearea unui material care să stea la baza textului spectacolului dramAcum produs de Teatrul de Stat Maghiar din Cluj.

Documentarea la faţa locului a fost dublată de o documentare extensivă din media şi alte documente publice. La documentare au participat cei trei regizori, dramaturgul Peca Ştefan, scenograful Andu Dumitrescu şi cei 6 actori aflaţi în distribuţia spectacolului: Csilla Albert, András Buzási, Loránd Farkas , Csongor Köllő , Levente Molnár şi Cristina Toma.


Spectacolul este o succesiune de poveşti bazate pe realitatea contradictorie (de multe ori paradoxală) de la Roşia Montană – care de 15 ani reprezintă un adevărat experiment social, dar şi o imensă dilemă politică, economică, socială şi de media. Roşia Montană este, la o scară mai mică, o oglindă a societăţii româneşti din momentul de faţă.  Scenele încearcă, prin ficţiune, să surprindă această realitate contradictorie “pe linie fizică şi pe linie politică”, să pună în discuţie aspecte ale controversei Roşia Montană care nu au apărut acum pe scena de teatru.

De la aspectele politice, publice până la poveşti ale oamenilor din prezentul şi trecutul Roşiei Montane, toţi puşi faţă în faţă cu o Mare Ofertă, Roşia Montană / Pe linie fizică şi pe linie politică combină diferite genuri de teatru – de la teatru clasic, musical până la performance – pentru a crea o poveste relevantă pentru prezentul şi viitorul Roşiei Montane. Întrebarea cea mai interesantă este cum vom reuşi să rezolvăm această dilemă în viitor, ca stat şi naţiune. Este o poveste despre mulţi, foarte mulţi bani, imense interese politice şi corporatiste, şi un arhiprezent “pact cu diavolul”, de la cei mai înalţi demnitari la roşienii obişnuiţi. Dar este o poveste care nu îi priveşte doar pe roşieni, ci pe noi toţi.

Regia este realizată de Radu Apostol, Gianina Cărbunariu, Andreea Vălean. Dramaturgul proiectului: Peca Stefan. Coregrafia semnată de Florin Fieroiu. Scenografia şi video de Andu Dumitrescu. Muzica şi versurile de Bogdan Burlăcianu (aka Bobo de la “Fără Zahăr”).

Eveniment via Teatrul Maghiar de Stat

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: