22-28 noiembrie [Program] Fabrica de Pensule


Cunoşti Calea Lactee? de Karl Wittlinger

Sala Mică, etaj II
24.11.2010, 20.00 h

Spectacol produs de Váróterem Projekt.
Spectacol în limba maghiară cu subtitrare în limba română.

Regia: Imecs Levente şi Visky Andrej
Distribuția: Csepei Zsolt, Imecs Levente, Vetési Nándor, Visky Andrej
Video, sunet, lumini: Visky Sámuel
Decor: Makkai Balázs
Costume: Kürti Andrea
Recuzite: Adorjáni Márta

Anunț: un medic pe nume Helmut Neuross (Imecs Levente) și pacientul său, Johannes Schwarz (Visky Andrej) s-au sinucis. Au sărit printr-o fereastră a ospiciului. Într-o morgă se trezesc două cadavre închise în compania unei piese misterioase, despre care aflăm că e bazată pe viața unuia dintre ei. Pierduți în timp și spațiu, caută răspunsuri: ce s-a întâmplat cu ei, cine sunt de fapt, de ce nu pot “muri”? Scenele piesei sunt singurele puncte de plecare… – acceptă distribuția.  Doi actori-cadavre într-o realitate crudă superioară realității: Johannes Schwarz își rejoacă viața, Helmut Neuross îl asistă. Acțiunea scenică urmează mai multe fire: spectacolul decedaților din morgă, spălătorii de cadavre (Csepei Zsolt și Vetési Nándor) și pregătirea corpurilor, respectiv proiecții din înregistrările lăsate în urmă de sinucigași. Când este înmormântarea?

Bilete:17 RON preț întreg, 12 RON cu reducere. Acestea pot fi cumpărate de la Sala Mică (înainte de spectacol), Galeria Quadro (str.Napoca 2-4, etaj 1, 64) sau Agenţia de bilete a Teatrului Naţional „Lucian Blaga”.


POST.SYNC

Sala Studio, etaj I
25.11.2010, 20.00 h

Spectacol produs de GroundFloor Group.

Regia: Ferenc Sinkó
Asistent regie: Noémi Vajna
Scenografia: András Szabó
Coregrafia: Ferenc Sinkó
Video: Tihamér Török
Sunet: Szabolcs Balla
Foto: István Biró
Cu: Szabolcs Balla, Ágota Székely

Tehnician: Attila Almási

Ne imaginăm o lume fără sunete. O lume în care obiectele, echipamentele din jur îşi pierd zgomotul şi dispar sunetele cunoscute, indispensabile ale vehiculelor şi ale aparatelor electrocasnice.
Punct zero. Linişte. O voce umană.
Vocea creează un spaţiu schizoid în care realitatea se confundă cu lumea fanteziei. Din subconştient apare un mix de filme, animaţii şi sunete radio, toate pentru a ne surprinde, provoca şi a ne trezi la o realitate cruntă: tot ce vedem sau auzim, în trecut, prezent sau viitor, în situaţii reale sau transpuse pe ecran, ne va marca, se va impregna în personalitatea noastră. Nu mai există linişte. Nici voce umană. Nici scăpare.

Bilete: 15 RON. Biletele pot fi rezervate prin SMS la numărul de telefon: 0748 144 322 (nume, număr locuri, adresă de mail pentru confirmare). Biletele rezervate se ridică înaintea spectacolului.

Proiect finanţat de Centrul Naţional al Dansului – Bucureşti.
Vestimentaţia actorului Balla Szabolcs a fost asigurată de Steilmann.
Mulţumiri: CORSO Café & Bistro, Smaranda Almăşan

Maramureş. 1916 – Fotografii sociale de Erich Hoffmann

ClujEst – punct de cercetare vizuală, etaj II
marţi – sâmbătă, 16.00 h – 20.00 h
Vernisaj: 26 noiembrie, 19.00 h

Prezentăm prima serie compactă, compusă din circa 130 de fotografii, despre Maramureş, realizate de ofiţerul german Erich Hoffmann în 1916 şi trimisă acelei familii Pellády din Vişeul de Sus la care stătea în timpul războiului.
Fotografiile surprind nu doar frontul, mişcările Karpatenkorps-ului şi situaţia geografică a Carpaţilor, ci şi acea varietate etnică care caracteriza Maramureşul de altădată. Fotografiile de o calitate artistică deosebită se situează la începuturile fotografiei sociale referitoare la Transilvania. Valoarea lor este cu atât mai mare cu cât în spatele lor se află un autor umanist şi cu un deosebit simţ psihologic.
Fotografiile sunt prezentate de artistul fotograf Lajos Erdélyi, cel care le-a descoperit la începutul anilor 1980.


Răzvan Anton – Metropolis

ZMart Gallery, etaj III
26.11.2010 – 15.01.2011, marți – sâmbătă  16.00 – 19.00
Vernisaj:  26.11.2010, 19.00 h

Cele mai importante subiecte ale lucrărilor lui Răzvan Anton sunt identitatea și spațiul. Lucrările sale în acest moment se focalizează în jurul fotografiei și a desenului, dar nu într-o abordare  meditativă, ci într-una vizuală care este ilustrarea unui proces în desfășurare, unui proces de gândire. Desenul și fotografia nu includ aproape niciun fel de pregătire. Ambele au o energie imediată, prin caracterul lor direct al exprimării brute. Este vorba despre imaginea care este anti-ilustrativă atunci când ilustrează, și care este anti-narativă atunci când narează.


Valentina Miorandi – Ne vedem

Galeria Sabot, etaj II
26.11.2010 – 08.01.2011, marţi – sâmbătă, 16.00 h – 20.00 h
Vernisaj: 26.11.2010, 19.00 h

Expresia românească „Ne vedem!”, care dă și titlul celei mai recente expoziții a Valentinei Miorandi (IT, 1982) la Sabot, are același înțeles și aceeași pronunție în dialectul italian din Tirolul de Sud, care se întâmplă a fi locul de naștere al artistei. Alegerea acestui titlu face referire, în plus, la legenda imigranților tirolezi de la mijlocul secolului al IX-lea, care au pornit să-și caute norocul înTransilvania și, pe de altă parte, evidențiază caracterul bizar și neașteptat al unor legături lingvistice și culturale surprinzătoare.


Felix Deac – Life

Galeria Laika, etaj III
26.11.2010 – 17.12.2010
Vernisaj: 26.11.2010, 18.00 h

Ce ne face să atribuim unei prezențe calitățile unei vietăți? Forma, textura, capacitatea de mișcare sau pur și simplu o credință pe cât de simplă, pe atât de subtilă, conform căreia acea prezență poate înmagazina viață?
Primul lucru care te surprinde la sculpturile lui Felix, este o rigoare hiper-realistă exersată atât în detaliile anatomice umane ușor de recunoscut, cât și în mutațiile ce rezultă în urma unui proces imaginativ. Asistăm astfel la dezvoltarea unei genetici aparte care are în centru o dorință de reprezentare a viului.
Preocupat de o realitate care implică și amănunte abstracte, Felix rămâne în conformitate cu logica regulilor care determină viul.


Expoziție colectivă (autor colectiv)

Plan B, etaj III
08.10.2010 – 13.12.2010, marți-sâmbătă, 16.00 – 20.00 h

Pentru un grup de colegi și prieteni, conștientizarea posibilităților aduse de 89 a fost un punct zero în care s-au activat spontan creativitatea individuală și colectivă.
O expoziție-document la 20 de ani de la câștigarea libertății, în care istoria reală nu se mai suprapune nici măcar cronologic cu cea oficială; istoria subiectivă a acestui grup de elevi și studenți la arte a început în 1990 odată cu transpunerea libertății în acțiune.
Galeria Plan B expune o arhivă de fotografii realizate între 1990 și 1993, care documentează acțiuni ale acestui grup, atmosfera de lucru din atelier, precum și imaginea orașului acelor ani.


Ioana Joa – Shadows

Galeria Laika, etaj III
12 – 25.11.2010

Amprentele trecutului asupra existenței noastre pot fi percepute în momente de profundă introspecție și analiză personală. Iar atunci când aceste umbre din trecut iau forma unor calități sufletești care transpar în prezent, putem vorbi despre ceea ce ne caracterizează ca ființe spirituale, dincolo de dimensiunea temporală.

Printr-o metodă de expunere îndelungată la soare a unor plăci de lemn, Ioana face o demonstrație autentică de stencil, folosind natura ca instrument principal în revelarea imaginii. Doar prin acțiunea în timp a razelor solare asupra materialului, lucrările ajung să dezvăluie portrete a unor persoane trecute în neființă.
De-aici până la teoria sufletului călător mai e un pas care nu e neapărat necesar pentru că lucrările Ioanei impresionează prin curaj și provocare.

Atelier de fotografie pentru tineri

Atelier foto Irina Dumitrașcu, etaj IV
Expoziție finală – finisaj: 26.11.2010, 18.00 h

Atelierul foto condus de Irina Dumitrașcu se adresează tinerilor de 15 – 19 ani interesați de fotografie, care doresc să se familiarizeze cu tehnicile de bază ale fotografiei, folosirea unui aparat de fotografiat, compoziție și exprimare vizuală. În cadrul atelierelor, zece tineri au explorat cu ajutorul aparatului de fotografiat cartierul în care locuiesc, oamenii din jur, au învățat tehnici artistice de bază de compoziție și fotografiere, au beneficiat de sesiuni de fotografie în studio și în exterior.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: