Conferinte Noua Acropola in luna octombrie


În luna octombrie, Asociaţia Culturală Noua Acropolă vă invită la 2 conferinţe, ambele cu intrare liberă:

Progres vs. Spiritualitate

Conferenţiar: Prof. Ivo IVANOVICI

Sâmbătă, 23 octombrie 2010, ora 17:00,

la Centrul Cultural Noua Acropolă din Cluj,

Bd. 21 Decembrie 1989 Nr. 60 Ap. 19

Progresul înseamnă mişcarea orientată într-un anumit sens.

De exemplu, conceptul de evoluţie a speciilor se referă la o mişcare lentă, desfăşurată în decursul miilor şi miilor de ani, prin care unele forme de manifestare a vieţii la nivelul biologic sunt înlocuite progresiv de altele, din ce în ce mai complexe şi perfecţionate. Fiecare formă foloseşte pentru o perioadă de timp şi apoi este substituită prin alta, dar cu toate sunt efemere.

Spiritualitatea se referă, în schimb, la adevărurile şi valorile durabile, neafectate de trecerea timpului. Ego-ul este prezent în toate situaţiile din viaţa unui om, din copilărie până la bătrâneţe şi, chiar dacă peisajul vieţi se schimbă neîncetat, acest Eu Sunt care unifică şi justifică toate momentele vieţii rămâne mereu neschimbat şi egal cu sine însuşi.

Aşadar, unele lucruri se schimbă iar altele rămân mereu la fel, există lucruri aflate temporar în vogă, dar există şi idei veşnice, nepieritoare. Ce înseamnă, prin urmare, concilierea opuselor şi cum poate fi trăită în mod corect relaţia complementară dintre lucrurile trecătoare şi cele durabile, dintre profan şi sacru?

 

Castele din Transilvania

Conferenţiar: Mirela MIRCEA

Miercuri, 27 octombrie 2010, ora 17:00,

la Turnul Croitorilor (Bastion),

Str. Baba Novac Nr. 35

Vă invităm la un itinerar cultural pe parcursul căruia vom vizita, prin cuvinte şi imagini, câteva dintre frumoasele castele şi fortăreţe ale Transilvaniei. Unele sunt deja consacrate în patrimoniul european, cum este Castelul Bran, altele sunt la fel de impunătoare, dar mai puţin vizitate, cum sunt Castelul Huniazilor de la Hunedoara sau Cetatea de Baltă din judeţul Alba, şi, în fine, din unele s-au păstrat doar ruine, cum sunt Ardud, Dăbâca, Feldioara şi atâtea altele… Indiferent de starea lor de conservare sau restaurare, toate sunt vestigii valoroase ale României şi ne permit să ne regăsim rădăcinile şi să ne reamintim cât de bogată este tradiţia noastră culturală.

eveniment via Asociaţia Culturală Noua Acropolă

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: