10 Noiembrie: Prezentarea „Boala şi moartea în nuvela lui Lev Tolstoi, Moartea lui Ivan Ilici”


Prezentarea „Boala şi moartea în nuvela lui Lev Tolstoi, Moartea lui Ivan Ilici” sustinuta de eminenta scriitoare Florina Ilis, (şef serviciu la BCU Cluj şi cadru didactic la UBB – Facultatea de Istorie-Filosofie)

la BCU Cluj (str. Clinicilor nr. 2), etj. I, Sala de Periodice Curente.

10 Noiembrie 2010, ora 18

Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” vă invită în data de 10 noiembrie ora 18,00 la prezentarea susţinută de eminenta scriitoare Florina Ilis, (şef serviciu la BCU Cluj şi cadru didactic la UBB – Facultatea de Istorie-Filosofie) cu titlul Boala şi moartea în nuvela lui Lev Tolstoi, Moartea lui Ivan Ilici.

Conferinţa va fi susţinută în cadrul Atelierului Philobiblon Medica (un cadru informal de discuţiimulti- şi transdiciplinare, focalizate pe chestiuni aparţinând ştiinţei medicale, dar care se află de fapt la graniţele şi la confluenţa diferitelor specialităţi ce studiază omul) şi va avea loc la BCU Cluj (str. Clinicilor nr. 2), etj. I, Sala de Periodice Curente.

„Entuziasmul lecturii acestei unice nuvele a fost unanim. De ce? Fiindcă, dincolo de orice învăţătură sau lecţie despre moarte, în nuvela Moartea lui Ivan Ilici ne copleşeşte exact contrariul, şi anume lecţia despre viaţă. Dacă uitarea morţii face viaţa mai suportabilă, abia conştiinţa morţii o face adevărată şi completă. Din nefericire pentru om, pare să ne spună Tolstoi, numai învăţătura cea din urmă a morţii, ca experienţă limită, poate revela adevărata viaţă.” (Dr. Florina Ilis – din schiţa conferinţei)

Reamintim că în luna octombrie volumul „Cruciada copiilor” de Florina Ilis a fost distins în Franţa de prestigioasa revistă Courrier international cu Premiul pentru cea mai bună carte străină din 2010! Traducerea în limba franceză, realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Programul „20 de autori“, a apărut la Editions des Syrtes, şi a fost lansat în luna martie 2010 la Salon du Livre, în prezenţa autoarei şi a traducătoarei Marily le Nir la standul României.

Aflat la a treia ediţie, Premiul Courrier international pentru cea mai bună carte străină îşi propune să recompenseze un eseu sau un roman traduse în limba franceză şi care oferă o mărturie despre condiţia umană într-o regiune a lumii. În acest sens, Cruciada copiilor este prezentată de revistaCourrier international ca „un portret impresionant al României contemporane”.

Mai multe informaţii despre acest premiu şi despre carte pot fi obţinute pe pagina bibliotecii (sau AICI).

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: