20 Octombrie: [operă] ” TRUBADURUL” de GIUSEPPE VERDI (IL TROVATORE)


[operă] ” TRUBADURUL” de GIUSEPPE VERDI (IL TROVATORE)

la Opera Naţională Cluj

20 Octombrie 2010

ora 18:30

* Spectacol interpretat în limba italiană (cu traducere)
Spectacolul se termină la ora 21.50

 

HORVÁTH JÓZSEF – Dirijor
RODICA POPESCU MOISA – Regia artistică
DAN LUPEA – Asistent regia artisctică
ANDREI ŞCHIOPU – Scenograf
CORNELIU FELECAN – Asistent maestru de cor
GEANI BRAD – Contele de Luna
VERONICA TUDOSA FIZEŞAN – Leonora, Contesă de Sargosto
LILIANA NECIU – Azucena, ţigancă bătrână
MARIUS VLAD BUDOIU – Manrico, un trubadur
KADELNYK YELIZAVETA – Inés
PETRE BURCĂ – Ferrando
FLORIN POP – Ruiz
ALIN ANCA – Un ţigan bătrân
RADU PINTEA – Un trimis

 

Giuseppe Verdi (1813-1901)

Trubadurul (în original Il trovatore), este o operă compusă de Giuseppe Verdi pe un libret de Salvatore Cammarano, scris după tragedia „El trovator” de Antonio Garcia Gutiérrez.

Premiera operei a avut loc la Teatro Apollo din Roma, la data de 19 ianuarie 1853.

Actul I

idicarea cortinei dezvaluie sala de garda în palatul Aliaferia, resedinta printesei de Aragon. Actiunea se petrece în timpul razboiului civil care opune monarhiei pe partizanii printului de Urgel. Printre aparatorii regelui se afla Contele de Luna ale carui osti sunt comandate de Ferrando. Acesta povesteste cum a disparut, pe vremuri, fratele Contelui de Luna. O tiganca se apropiase de leaganul în care dormea copilul, care în curând se îmbolnavi. Acuzata ca i-a facut farmece, tiganca a fost arsa de vie. Atunci fata tigancii, ca sa-si razbune mama, a rapit copilul, care nu a mai putut fi gasit. Al doilea tablou se petrece în gradina palatului. Leonora, dama de onoare a printesei de Aragon, îi vorbeste confidentei sale Ines despre dragostea ce o simte pentru un misterios trubadur. Apare Contele de Luna; el nu e un „ticalos” dupa tipicul genului, el este un om pe care iubirea frustrata îl împinge la acte de violenta. E întrerupt de vocea trubadurului ce cânta în spatele scenei. Leonora, coborând în gradina spre a-l întâlni, se arunca în bratele lui De Luna, pe care, în întuneric l-a luat drept Manrico. Cei doi barbati se sfideaza, Manrico dezvaluindu-se ca patizan al printului de Urgel. Urmeaza un duel, cu toate ca Leonora se straduieste zadarnic sa-i desparta.

Actul II

Ridicarea cortinei descopera o satra de tigani. Zorile se anunta iar tiganii slavesc bucuria vietii lor libere şi aventuroase. Batrâna tiganca Azucena sta lânga foc, cu Manrico alaturi. Furata de tainice gânduri, ea cânta un fel de balada despre o femeie arsa de vie pe rug. Melodia stranie se deapana pe un ritm monoton şi se încheie cu o fraza soptita: „Razbuna-ma!” Personajul se impune ca luptând cu un destin neobisnuit. Ramas singur cu Azucena, pe care a socotit-o drept mama sa, Manrico îi pune întrebari, la care ea raspunde evaziv. Tiganca povesteste cum mama ei a fost acuzata de vrajitorie de catre tatal actualului Conte de Luna şi arsa de vie. Murind i-a strigat Azucenei: „Razbuna-ma !” iar Azucena, pe jumatate nebuna, a rapit pe unul din fiii contelui spre a-l arunca în flacari. Dar deodata, venindu-si în fire, l-a vazut pe copilul contelui lânga ea. In ratacirea ei, îsi aruncase propriul sau baiat în foc. Soseste un mesager aducând doua vesti: fortareata Castellor a cazut în mâinile partizanilor lui Urgel, iar Manrico e însarcinat sa-i asigure paza. Pe de alta parte, Leonora, crezându-l mort, vrea sa se calugareasca. Auzind acestea, Manrico pleaca în graba. Al doilea tablou se petrece în fata manastirii. Contele de Luna, însotit de Ferrando şi de un grup de soldati, hotarasc s-o rapeasca pe Leonora înainte ca ea sa se daruiasca lui Dumnezeu. Soseste Leonora însotita de calugarite. Dar imediat, Manrico, cu oastea sa, o rapeste pe Leonora, dejucând planurile lui De Luna, a carui furie atinge paroxismul. sursa: Wikipedia  mai mult [+]

eveniment via Opera Cluj

Anunțuri

2 răspunsuri

 1. Buna ziua

  Ma numesc Marian Pop si as vrea sa va rog sa revizuiti acest articol in legatura cu spectacolul din 20 Octombrie de la Opera Romana. Din pacate nu voi canta rolul Contelui de Luna pentru ca nu sunt in tara. La fel, nici d-na Andrada Nas nu este in distributie. Va rog sa va interesati si sa corectati anuntul.

  Cu stima,
  Marian Pop

 2. Stimate domn Marian Pop,

  Ne cerem scuze pentru informarea incorecta pe care am transmis-o cu privire la distributia spectacolului de opera „Trubadurul”. Am remediat eroarea la sesizarea dumneavoastra.
  Va multumim si va suntem recunoscatori ca ne urmariti!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: