15 octombrie 2010: Decernarea premiului Marian Papahagi


Institutul Italian de Cultură “Vito Grasso” din Bucureşti, Centrul Cultural Italian din Cluj şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, sub patronajul Ambasadei Italiei în România, organizează ceremonia de decernare a Premiului Marian Papahagi, ediţia a III-a. Evenimentul se desfăşoară în data de 15 octombrie 2010, la orele 12.00, în Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, în prezenţa E.S. Mario Cospito, Ambasadorul Italiei în România, a Prof. Univ. Dr. Andrei Marga, Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai şi a Domnului Rodolfo Amadeo, directorul Institutului Italian de Cultură “Vito Grasso”.

Premiul a fost instituit în anul 2008 în memoria renumitului italienist, critic literar şi traducător prof. dr. Marian Papahagi (1948-1999). Comisia de evaluare a candidaturilor prezentate la fiecare ediţie a premiului ia în considerare volume publicate în ultimii cinci ani, opere referitoare la orice aspect al culturii şi civilizaţiei italiene, precum şi opere legate de activitatea din ultimii zece ani. Candidaţii trebuie să fie cetăţeni români şi nu există limită de vârsta pentru participare. Ediţia 2010 este sponsorizată de Banca Italo-Romena şi de Clubul Rotary.

Marian Papahagi a studiat la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (1966-1968) şi la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii La Sapienza din Roma (1968-1972). Universitatea din Bucureşti i-a conferit în 1985 titlul de Doctor în Litere. A fost profesor titular de Literatură Italiană şi de Filologie Romanică la Facultatea de Litere din Cluj şi profesor invitat la mai multe universităţi din Europa. După 1990 a fost Prorector al Universităţii Babeş-Bolyai, Secretar de Stat pe lângă Ministerul Educaţiei Naţionale, Director al Accademiei di Romania din Roma.

Personalitate de anvergură a culturii române, Marian Papahagi este exemplul prin care profunda componentă etică şi erudiţia au pus în valoare adevărata libertate creatoare a binelui, a frumosului şi a culturii, în care rigoarea şi bogăţia cunoaşterii au dat naştere unui echilibru vital, fertil şi generos.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: