12 Octombrie: [lansare de carte] BÖSZÖRMÉNYI ZOLTÁN – Trupul molatic al noptii , la Carturesti Cluj


Lansare de carte

BÖSZÖRMÉNYI  ZOLTÁN – Trupul  molatic  al   noptii

Carturesti Cluj

Marti, 12 octombrie 2010, de la ora 17:00

 

Pentru ca unei librarii ii sta bine cu cartile si, prin extensie, cu scriitorii si cititorii, Carturesti Cluj reia de saptamina viitoare lansarile de carte si lecturile publice. Marti, 12 octombrie 2010, de la ora 17 va invitam la o intilnire cu Böszörményi Zoltán, autorul romanului Trupul molatic al nopții, aparut zilele acestea la editura Brumar, alaturi de domnia sa va fi doamna Ildikó Gábos-Foarta, traducatoarea cartii in limba romana. Va asteptam cu drag.

 

Trupul molatic al noptii este un roman neconventional. Firul epic subjuga cititorul, actiunea tensionata si ramificata  pe multiple planuri spatio-temporale, reuseste sa-l captiveze, tinandu-l treaz, de-a lungul intregii lecturi. Forta analizei filosofice a existentei si sondarea dostoievskiana a abisurilor sufletului omenesc creeaza dramatism, iar catharsisul final evoca statutul tragediilor grecesti, nu fara apel (obligatoriu) la un  deus ex machina. Autorul ne ofera un story socant din lumea milionarilor, despre pasiuni necontrolabile, dragoste, scandal, crima, gelozie, intr-un cuvant intreg alaiul slabiciunilor, vechi si noi, umane.

„Dragoste, tradare, crima, mister si intelepciune, intr-un roman cinematografic, alert, sentimental (in sens cu totul pozitiv) si captivant” (Orbán János Dénes)

Pe langa alte, evidente, calitati, romanul lui Böszörményi Zoltán (din a carui lirica am talmacit, candva, o carte) e o reconfirmare ca „eternul homeric” (vorba lui Thomas Mann) este, intr-adevar, etern, – fara fir epic sau actiune, fara a(d)ventura si suspans, o proza de mari proportii urmand a fi un lung galimatias. In plus, acest roman fiind unul à tiroirs, o „halima” contemporana, i s-ar potrivi, usor modificata, o strofa a lui Blaga, si anume: „Surpriza din surpriza, te ivesti,/ Intruchipat fara de veste,/ Cum «intr-o mie si una de nopti»/ Povestea naste din poveste.” (Serban Foarta)

Böszörményi Zoltán este un scriitor frapant, surprinzator, ciudat – ca  propria-i viata. Odrasla a unor parinti saraci (tatal, gazetar, iar mama, lucratoare la uzina de vagoane din Arad), la noua ani este trimis la scoala de balet din Cluj. Cu putin, insa, inaintea absolvirii, la insistentele parintilor, e nevoit sa paraseasca scoala. Elev in clasa a cincea, publica cele dintai versuri (iar mai apoi si proza) in revista Napsugár. La varsta de 18 ani, Böszörményi fuge de acasa, iar la 30 si mai bine de ani, in urma aparitiei celui de-al doilea volum de versuri, fuge si din tara. Motivele evadarii vor fi fost de ordin strict politic. Cu toate ca visa la Australia, ajunge numai in Austria, in lagarul de la Traiskirchen, de unde emigreaza-n Calgary. De acolo, pleaca la Toronto, absolva filosofia la Universitatea York, isi deschide firma proprie. Dupa Revolutie, in vara anului 1990, revine la Arad, orasul sau natal, unde porneste o afacere cu surse si corpuri de iluminat. Cumpara fabrici la Bucuresti si Timisoara, pe care le pierde, insa, in conditii nefiresti si abuzive. De atunci incoace, se ocupa numai cu arta literara. Publica mai multe carti de versuri la editurile Jelenkor si Kalligram din Ungaria, ca si doua romane (Vanda eterna este unul, al doilea fiind cel de fata, aparut la editura Ulpius-ház din Budapesta), devenite, ambele, bestseller. A fost tradus in franceza, rusa și engleza. Publicului nostru ii este cunoscut prin placheta de versuri O suma de sonete (Ed. Brumar, 2006), talmacite de Ildikó Gábos & Serban Foarta.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: