7 Octombrie: [concert] Tudor Gheorghe – „Cavalerii felinarelor târzii“, la Casa de Cultura a Studentilor


[concert] Tudor Gheorghe – „Cavalerii felinarelor târzii“

Casa de Cultura a Studentilor

7 Octombrie 2010, ora 19:00

10 Noiembrie , ora 19:00

Titluri care au traversat timpul au fost luate din calea uitării de maestrul Tudor Gheorghe şi aşezate în onorabilul context al unui concert pe o important scenă a Olteniei. Astă-seară, publicul îşi va mângâia sufletul cu melodiile lui Zavaidoc şi Jean Moscopol, consideraţi „legende ale muzicii interbelice“.

Tudor Gheorghe i-a numit „Cavalerii felinarelor târzii“, iar astăzi şi mâine, va da grai creaţiilor care i-au făcut de neuitat. Astfel, se vor face auzite „Economiile săracilor“, „Farsa alegerilor“, „Cotele ţăranilor“, şi piese care merg direct la inimă, precum „Cine mă vede plângând“ sau „Tot ce-i românesc nu piere“. Zavaidoc, pe numele său adevărat Marin Teodorescu, a rămas în istorie şi prin colaborările cu George Enescu, alături de care le cânta soldaţilor în timpul primului război mondial. Suferinţa nu i-a fost străină lui Jean Moscopol. Chinul exilului, cu care a fost pedepsit pentru că nu a plecat capul în faţa regimului comunist, se regăseşte în cântecele sale.

„Acest spectacol ilustrează poate cel mai bine dintre toate că era foarte bine orânduită societatea română în acea vreme. Exista o clasă de mijloc care mergea la restaurant, mânca fripturi, bea şpriţuri… Oamenii erau fericiţi cu familiile şi prietenii lor, se distrau, vorbeau tare şi ascultau Zavaidoc. Exista elita, lumea rafinată a Micului Paris de altădată… Cuconetul se ducea în restaurantele de lux, cu domnii îmbrăcaţi în smoking şi cu papioane la gât, cu părul lins şi dat cu briantină şi ascultau Moscopol”.

Reprezentatia va cuprinde cele mai frumoase melodii din repertoriul celor doua legende ale muzicii interbelice, Zavaidoc si Jean Mascopol. “Concertul reprezinta, de fapt, o continuare a perioadei muzicale interbelice pusa in valoare de acesti doi cavaleri intr-un mod unic si inedit. Ei au fost cei care au adus cinste muzicii autohtone din vremea respectiva.”, a spus Tudor Gheorghe. Maestrul va fi acompaniat de orchestra Arkadia care va evolua sub bagheta dirijorului si orchestratorului Marius Hristescu. Cu arcusul maiastrului sau instrument, violonistul Dan Bozgan va aduce un plus de simtamant concertului, in mod special pieselor lui Zavaidoc.

Anunțuri

Un răspuns

  1. Foarte frumos, in place enorm Tudor Gheorghe

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: