22 Septembrie: [teatru] „Măsură pentru măsură” , piesa de William Shakespeare, la Teatrul Maghiar de Stat


„Măsură pentru măsură” , piesa de William Shakespeare (PREMIERA)

Teatrul Maghiar de Stat, Sala Mare

22 Septembrie 2010, ora 19:00

*Cu supratitrare în limba română
**Interzis tinerilor sub 15 ani!

*** Urmatoarele spectacole:

24 septembrie (vineri) 19:00
9 octombrie (sâmbătă) 19:00
22 octombrie (vineri) 19:00

petrecerea lui William

în compania unor

curve şi călugăriţe

popi şi perverşi

asceţi şi asasini

Versiune scenică de Matthias Langhoff şi Eszter Biró

Versiunea în limba română de Kinga Kovács după o traducere de Ioana Ieronim

„Eu fac teatru pentru că mă interesează ce se întâmplă în viaţă, încerc să le înţeleg şi să înţeleg întrebările pe care ni le pune viaţa. Teatrul nu ar trebui să mascheze întâmplările vieţii, sau să disimuleze scandalul permanent, ci ar trebui să le conştientizeze în noi. Consider că acest lucru este cel mai important în cazul lui Shakespeare: el se ocupă de cele ce se întâmplă efectiv între oameni, fără a insista asupra cauzelor acestora, fără să scruteze dacă există sau nu vinovaţi şi nevinovaţi. În schimb ne atrage atenţia asupra faptului că oamenii sunt destinaţi în primul rând să supravieţuiască şi că această supravieţuire este determinantă pentru toate relaţiile lor. Pentru mine, în universul lui Shakespeare viaţa şi scena se contopesc. Scena nu face morală, demonstraţii sau declaraţii, ea creează o confruntare şi o anumită afectare comună, adică produce o reflecţie publică.
Măsură pentru măsură ne vorbeşte despre cum funcţionează puterea. Despre faptul că puterea, indiferent dacă ajunge în mâinile celor buni sau a celor răi, devine samavolnicie, şi de fiecare dată rezultă în angajarea omului în favoarea unor ideologii, iar aceasta duce întotdeauna la a se contrazice cu sine. Piesa ne mai spune că adevărul şi legea nu sunt deloc noţiuni cu valoare absolută. Altfel spus, principiul biblic al măsurii pentru măsură înseamnă în realitate doar că două măsuri diferite sunt comparate ca şi cum ar avea valori egale” – mărturiseşte regizorul Matthias Langhoff

Unul dintre cei mai cunoscuţi regizori din spaţiul teatral franco-german, Matthias Langhoff s-a născut în Elveţia în 1941 şi a început cariera de regizor la 21 de ani, la Berliner Ensemble, unde a obţinut succese la nivel mondial. Spectacolele sale cele mai importante se leagă, pe lângă Berliner Ensemble, de Teatrul Volksbühne din Berlin, Teatrul din Bochum, Théâtre Vidy-Lausanne, dar şi de alte importante instituţii teatrale din Italia, Franţa, Germania, Elveţia şi America de Sud. Ca prieten şi colaborator permanent al dramaturgului Heiner Müller, a regizat pentru prima oară adaptările lui Müller după Shakespeare (“Hamletmaschine”, “Anatomy Titus Fall of Rome”, etc.). Langhoff a pus în scenă numeroase alte adaptări de Shakespeare, precum “Cabaret Hamlet”, o nouă versiune a clasicei piese “Hamlet”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: