21 septembrie: Sarbatorirea Zilei Internationale a Pacii


Institutul Român pentru Instruire, Cercetare şi Acţiune în domeniul Păcii (PATRIR) vă invită să vă alăturaţi evenimentelor publice pregatite pentru a sărbători  Ziua Internaţională a Păcii – 21 Septembrie

Institutul Român Pentru Acţiune, Instruire şi Cercetare în Domeniul Păcii (PATRIR) este o organizaţie independentă din punct de vedere politic, neguvernamentală şi nonprofit, activă in Romania din martie 2001. Scopul principal al PATRIR este de a promova construirea păcii si transformarea non-violentă a conflictelor precum şi prevenirea tuturor formelor de violenţă – directă, structurală şi culturală – in România şi la nivel internaţional.

Istoricul Zilei Internaţionale a Păcii, 21 Septembrie

Adoptată  şi fixată ca zi în calendar începând cu 2001 graţie eforturilor şi presiunilor societăţii civile, Ziua Internaţională a Păcii este sărbătorită de către milioane de oameni din întreaga lume ca zi dedicată comemorării şi întăririi idealului de pace atât în interiorul frontierelor unui stat, cât şi între toate ţările şi popoarele. (Rezoluţia 36/ 67 a Adunării Generale ONU).

“Ziua Internaţională a Păcii va deveni ziua de încetare a focului şi ziua nonviolenţei, o invitaţie către toate naţiunile şi popoarele să onoreze o întrerupere a ostilităilor pentru toată durata acestei zile…”

Rezoluţia „invită toate statele membre, organizaţiile sistemului ONU, organizaţiile  non-guvernamentale şi indivizii să comemoreze, într-o manieră acceptabilă, Ziua Internaţională a Păcii, participând la educarea şi conştientizarea publicului şi să coopereze cu ONU pentru instauratea unei încetări globale a focului.”

Centru universitar cu tradiţie şi oraşul care găzduieşte singurul institut de pace din România, Clujul incearcă să sensibilizeze cetăţenii săi, aducându-le la cunoştinţă că, la fel ca şi în anii precedenţi, pe 21 Septembrie este sărbătorită Ziua Internaţională a Păcii şi totodată şi Ziua Incetării Focului. Prin intermediul acţiunilor noastre, precum manifestările dedicate acestui eveniment, dorim să promovăm valorile de bază ale organizaţiei noastre şi valori general umane, europene – multiculturalism, egalitate de şanse şi de gen, respectul faţa de mediu, prevenirea tuturor formelor de violenţtă şi discriminare.

Activităţile PARTIR incluse in programul acestei zile cuprind:

  • Activităţi interactive în Piaţa Unirii, între orele 14-16, care cuprind: desene pe asfalt care să exprime ideea de pace, pt.copii şi adulţi; crearea unui copac al păcii; activităţi muzicale şi artistice.
  • Seara de film „Turtles Can Fly”, realizat de către regizorul iranian de etnie kurdă Bahman-Ghobadi, în anul 2004, cu subtitrare în limba engleză. Proiecţia filmului va avea loc la Casa Tranzit, de la ora 19, str. Gh. Bariţiu, nr.16.

Vă aşteptăm alături de PATRIR, pentru a sărbători Ziua Internaţională a Păcii şi mai departe la evenimentele din perioada următoare!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: