30 Octombrie: OMNIBUZUL pentru democraţie directă


OMNIBUZUL pentru democraţie directă

30 octombrie 2009

10:00 – 12:00

Conceptul extins de artă, plastica socială şi problematica democraţiei la Joseph Beuys

– conferinţă susţinută de Johannes Stüttgen

Casa Matei, Sala Mare, str. Matei Corvin 6

12:00 – 18:00

Omnibuzul pentru democraţie directă – discuţii cu publicul

Parcare str. Universităţii 7-9

Centrul Cultural German Cluj-Napoca, Goethe-Institut București, Universitatea de Arte si Design Cluj, IDEA artă + societate şi E-cart.ro vă invită vineri, 30 octombrie 2009 să luaţi parte la o întâlnire cu „Omnibuzul pentru Democraţie Directă”. Veţi putea afla cum o idee a artistului Joseph Beuys este pusă de 22 de ani în practică în Germania, veţi discuta despre auto-organizarea societăţii prin oameni, despre educaţie, artă, circuitul banilor şi problematica europeană, veţi avea ocazia să imaginaţi posibilitatea democraţiei directe în contextul actual din România.

În 1972, în cadrul prestigioasei expoziţii internaţionale de artă contemporană care se organizează o dată la cinci ani în Germania, Documenta, Joseph Beuys a prezentat un birou de informare pentru “organizarea democraţiei directe prin referendum”. Timp de 100 de zile el a vorbit cu vizitatorii despre conceptul extins de artă, prin care aceasta afectează toate domeniile vieţii şi despre posibilitatea legislării direct de către oameni, prin referedum, după campanii de informare publice şi libere.

Ideea sa este continuată începând din 1987 de către iniţiativa culturală independentă “Omnibuzul

pentru democraţie directă în Germania”. Aceasta este o şcoală liberă şi mobilă a gândirii, al cărei scop pe termen lung este aşezarea bazelor pentru o democraţie autentică, prin folosirea votului ca un instrument creativ.

Omnibuzul vizitează aproximativ 100 de oraşe germane pe an şi deschide acolo spaţii pentru discuţii în pieţe şi zone pietonale, şcoli, universităţi şi întreprinderi. Discuţiile se poartă în jurul artei şi culturii, al circuitului banilor şi al celui economic, în jurul şcolilor şi educaţiei, al ecologiei şi din ce în ce mai mult în jurul problematicii europene. În 2009 omnibuzul călătoreşte pentru prima dată în afara Germaniei.

Turneul cuprinde următoarele ţări: Grecia, Turcia, Bulgaria, România, Macedonia, Slovenia, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina. În România omnibuzul staţionează la Bucureşti (28 octombrie) şi la Cluj (30 octombrie).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: