Artistii prezenti la Festivalul International de Chitara TRANSILVANIA, 17-22 August 2009Artistii pe care ii puteti asculta in recitaluri la

Festivalul International de Chitara TRANSILVANIA

17-22 August 2009


Duo Iordache

Duo Iordache

DUO Iordache (Romania)

Duo Ana-Maria Iordache – Mihaela Iordache este formaţia camerală laureată a ediţiei a VI-a a Concursului Internaţional de Muzică de Cameră din cadrul Festivalului Internaţional de Chitară TRANSILVANIA.
Ana-Maria Iordache studiază chitara clasică de la vârsta de 6 ani, sub îndrumarea profesorului Eugen Mang. Talentul ei este recunoscut deja atât în ţară cât şi peste hotare, unde a câştigat premii importante la numeroase festivaluri, cum ar fi
”European Competition for Young Guitarists-Andres Segovia” din Germania,”Festivalul Internaţional de Chitară Transilvania”, ”Festivalul Internaţional de Chitară Clasică Târgu-Mureş”în 2008. Tânăra chitaristă a participat la cursurile de măiestrie susţinute de mari concertişti internaţionali ca: Giampaolo Bandini, Jorgos Panetsos, Costas Cotsiolis, Gabriel Bianco şi Goran Krivokapic.
Mihaela Iordache, a început studiul chitarei de la vârsta de 9 ani, sub îndrumarea profesorului Eugen Mang, urmând, la fel ca sora ei, cursuri internaţionale ale profesorilor de renume, printre care: Alvaro Pierri, Costas Cotsiolis, Thomas Kirchhoff, Roth Ede, Jorgos Panetsos, Pavlovits Dávid, Podhorszky Gábor, Pusztai Antal şi Marko Feri. În ultimii ani, Mihaela s-a bucurat de recunoaşterea unanimă a măiestriei sale, obţinând premii şi menţiuni la importante competiţii precum: Festivalul Internaţional de Chitară TRANSILVANIA, Festivalul Internaţional de Chitară Sinaia, Concursul naţional de interpretare Garabet Avachian.

Harold Gretton

Harold Gretton

Harold GRETTON (Australia)

Laureatul ediţiei a VI-a a Festivalului Internaţional de Chitară TRANSILVANIA, chitaristul Harold Gretton reprezintă una din cele mai creative personalităţi ale noii generaţii. A început să cânte la chitară de la vârsta de 7 ani, iar în 2006 a absolvit, cu distincţii deosebite, Australian National University (ANU).
Începând cu 2005, este laureat al mai multor concursuri internaţionale: Vienna Forum Guitar, Cordoba Guitar Festival, Coria International Guitar Competition,  International Competition of 20th Century Guitar Music Interpretation şi Tokyo International Guitar Competition. A fost invitat să susţină recitaluri pe scenele internaţionale: ORF RadioKulturhaus (Austria), Mikulov Guitar Festival (Cehia), Vienna Guitar Forum (Austria), Niksic Guitar Festival (Muntenegru), Târgu Mureş Guitar Festival (România), Sydney Classical Guitar Society Summer School (Australia), Saigon Guitar Society (Vietnam), International Condrongianos Festival Sardinia (Italia).


Duo Melis

Duo Melis

Duo MELIS – Susana PRIETO & Alexis MUZURAKIS (Spania, Grecia)

Susana Prieto şi Alexis Muzurakis şi-au facut debutul ca DUO MELIS în 1999 la Festivalul Internaţional de Chitară de la Volos (Grecia). În 2003 apare primul lor CD în urma obţinerii Marelui Premiu pentru înregistrări la concursul Gaetano Zinetti de la Verona. Au concertat în săli prestigioase precum Concertgebouw din Amsterdam, Megaron din Atena şi Merkin Concert Hall din New York, fiind invitaţi să susţină cursuri de master-class, recitaluri şi să facă parte din jurii internaţionale la festivaluri de prim rang.
Născută în Santander (Spania), Susana PRIETO şi-a început studiile muzicale alături de José Luís Fernández şi Margarita Escarpa, continuând la Conservatorul Regal din Madrid cu Manuel Estévez şi, ulterior, la Conservatorul din Haga cu Zoran Dukic, Conservatorul Felix Mendelssohn Bartholdy din Leipzig cu Carlo Marchione şi cu Eugenia Kanthou la Conservatorul „Hanns Eisler” din Berlin. A câştigat numeroase premii la concursuri de chitară clasică şi a fost invitată să susţină recitaluri în Germania, Grecia, Spania, Japonia, Italia şi Austria.
Alexis MUZURAKIS, născut în Atena (Grecia), şi-a început studiile muzicale la o vârstă fragedă cu Dimitris Condoyiannis, continuând la Conservatorul din Atena alături de Costas Cotsiolis, iar apoi la Conservatorul din Madrid, unde a studiat chitara clasică alături de Miguel Ángel Jiménez. A participat la cursurile de master-class susţinute de virtuozi ai chitarei precum David Russell, Sergio şi Odair Assad, Manuel Barrueco, Hopkinson Smith şi Joaquín Clerch.


Gerhard REICHENBACH

Gerhard REICHENBACH

Gerhard REICHENBACH (Germania)

Născut în 1965, chitaristul Gerhard REICHENBACH este considerat de critici şi cunoscători unul dintre cei mai interesanţi şi emoţionanţi chitarişti ai generaţiei sale.
„Arta lui de a cânta la chitară e absolut perfectă. Gerhard Reichenbach este un mare maestru al acestui instrument”consemnează o cronica de concert care, cu certitudine, caracterizează întreaga sa carieră muzicală.
A început să cânte la chitara la vârsta de şapte ani şi a absolvit Academia de Muzica din Kőln/Wuppertal la clasa prof. Dieter Kreidler, definitivându-şi studiile la Conservatorul din Atena sub îndrumarea prof. Costas Cotsiolis. A urmat şi cursuri de măiestrie cu L. Brouwer, M. Barrueco, A. Lagoya şi Odair Assad. Concertul de debut, ca solist, l-a avut la vârsta de 15 ani în Düsseldorf. În ultimii ani a fost invitat la peste 40 de mari festivaluri ca lector al cursurilor de măiestrie şi membru al juriilor internaţionale şi a făcut numeroase înregistrări pentru radio şi T.V.primite cu entuziasm de critici.
Mulţi compozitori importanţi i-au dedicat lui Gerhard Reichenbach propriile creaţii. El este activ şi ca pedagog, fiind invitat frecvent să predea cursuri de măiestrie la instituţii muzicale europene importante. S-a remarcat ca profesor la catedra de chitară clasică a Academiei Franz Lizst din Weimar şi a Universităţii „Magdenburg” din Germania. Prelegerile lui s-au axat pe interpretarea muzicii baroce la chitara modernă şi pe ornamentica muzicii baroce. În prezent este profesor la Colegiul de muzică din Thessaloniki, Grecia.

Duo Giampaolo BANDINI - Cesare CHIACHIARETTA

Duo Giampaolo BANDINI - Cesare CHIACHIARETTA

Duo Giampaolo BANDINI – Cesare CHIACHIARETTA (Italia)

Duo BANDINI – CHIACHIARETTA, un grup cameral format relativ recent, reprezintă deja marea atracţie a numeroase festivaluri şi evenimente muzicale de pe întreg mapamondul. Repertoriul lor cuprinde în principal lucrările celui mai important compozitor al tangoului argentinian, Astor Piazzolla, dar şi ale altor maeştri ca La Calle, Vilolldo sau Bardi, propunând o pată de culoare aparte în panorama exotică a spiritului italian şi a muzicii latino-americane. În acest cuplu de muzicieni chitara şi bandoneonul sunt parteneri egali de expresie reuşind să redea atmosfera acestui gen inconfundabil ce a revoluţionat, de-a lungul a mai bine de un secol, ideea de dans.
Giampaolo BANDINI este unul din cei mai importanţi chitarişti italieni, atât ca solist cât şi în calitate de component al unor formaţii camerale. Laureat al mai multor premii internaţionale, a concertat în Italia, Franţa, America, Rusia etc şi a făcut imprimări pentru importante case de discuri şi la televiziuni şi posturi de radio din Europa. Ca profesor, este invitat să susţină cursuri şi să jurizeze la cele mai importante festivaluri de chitară.

Cesare CHIACHIARETTA, un virtuoz al acordeonului şi bandoneonului, laureat a numeroase concursuri internaţionale, a susţinut peste trei sute de concerte, fiind reprezentant al Italiei în Portugalia la trofeul mondial Della Filarmonica 1993. A concertat cu filarmonici de primă mărime din Europa sub bagheta unor mari maeştri, înregistrând pentru radio şi televiziune şi predând la trei conservatoare din Italia (Vesto, Ascoli Piceno şi Lanciano).

Judicael PERROY (Franţa)

Judicael PERROY (Franţa)

Judicael PERROY (Franţa)

Judicael PERROY a început studiul chitarei clasice la vârsta de 7 ani, la Academia de Muzică din Paris. Talentul şi precocitatea sa ieşite din comun au făcut ca la doar 11 ani să fie invitat susţină două concerte de Antonio Vivaldi, sub bagheta celebrului muzician francez André Girard, la teatrul Le Mans.
Şi-a continuat studiile sub îndrumarea lui Roberto Aussel şi Daniel Lavialle, absolvind, în 1994, École Normale Supérieure de Paris, în clasa lui Alberto Ponce. În acelaşi an, Judicael Perroy câştigă premiul I al Concursului Internaţional Bourg-Madame, competiţie în cadrul căreia premiul este ales de public.

În 1996 Judicael îşi încheie studiile la Conservatorul Naţional Superior de Muzică şi Dans din Paris, iar în 1997 câştigă marele premiu al Concursului Internaţional de Chitară organizat de Fundaţia de Chitară a Americii (GFA, Guitar Foundation of America), în La Jolla, California şi efectuează ”Turneul Laureaţilor GFA în America”, susţinând peste 60 de concerte şi cursuri de măiestrie.
Judicael Perroy a predat chitara clasică la Universitatea Stetson din DeLand (Florida), École Nationale de Musique du Blanc-Mesnil, iar începând cu 2004 este profesor la École Nationale de Musique d’Aulnay-sous-Bois.

Joseph URSHALMI

Joseph URSHALMI

Joseph URSHALMI (Israel)

Născut în Iran, în 1942, Joseph URSHALMI începe studiul chitarei cu profesorul Ignacio Sole Aguilar în Teheran. În 1967 absolvă ”Instituto Musical Oscar Espla” din Spania, sub îndrumarea lui Jose Tomas.
În acelaşi an emigrează în Israel unde îşi începe cariera de concertist şi profesor.
În 1975 îşi face debutul la Londra, în Purcelll Room, fiind întâmpinat cu entuziasm de public şi critici.

Joseph Urshalmi a fondat departamentul de chitară clasică al Academiei ”Rubin” de Muzică şi Dans din Ierusalim, unde îşi continuă activitatea didactică până în prezent. Pedagogia constituie domeniul preferat al artistului, acesta punând bazele unei metode inovatoare de predare a chitarei clasice, bazată pe înţelegerea şi colaborarea dintre ”interpret şi corpul său”, metodă preluată de şcolile de chitară din întreaga lume.

Paul BOWMAN

Paul BOWMAN

Paul BOWMAN (SUA)

Paul Bowman este unul din reprezentanţii de marcă ai chitarei contemporane. Compozitori precum: Aaron Gervais, Nicholas Deyoe, Paolo Cavallone, Kirsten Broberg, Alessandra Ciccaglioni, Yotam Haber, Craig First, Harvey Sollberger, Andrew Mead, Charles N. Mason, Jeff Nichols au scris şi i-au dedicat lui Paul Bowman peste 70 de lucrări pentru a fi interpretate de artist solo sau în ansamblu cu alte instrumente. Paul Bowman a fost invitat să susţină concerte pe unele din cele mai importante scene ale lumii, precum: New York, Chicago, Boston, Birmingham, San Diego, Champaign-Urbana, Milwaukee, Berlin, Darmstadt, Freiburg, Dresden, Kőln, Paris, Orléans, Roma, Brindisi, Geneva, Cipru, Tokyo, Singapore.
A avut numeroase apariţii alături de ansamblurile de muzică nouă din New York, The Group for Contemporary Music, New Music Consort, Musician’s Accord, The Bowery Ensemble şi Ensemble Sospeso, în locaţii precum Carnegie Recital Hall, Symphony Space, Alice Tully Hall şi Alliance Français.
Paul Bowman a absolvit Facultatea de Muzică ”Manhattan” din New York, iar în prezent îşi finalizează studiile de doctorat în cadrul Universităţii de Interpretare Contemporană din San Diego, California.

(Sursa: Casa de Cultura Cluj)

Reclame

Un răspuns

  1. […] Artistii prezenti la Festivalul International de Chitara TRANSILVANIA, 17-22 August 2009 […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: